Strandkézis aranykovács

2008.06.13.


A European Beach Tour Valenciában megrendezett döntőjén mind a férfiaknál, mind a nőknél magyar csapat végzett az első helyen. A fiúknál Európa legjobb strandkézi klubcsapatának bizonyult Axa Beach Stars szakvezetője Mihály Attila, a Fehérép Alcoa FKC utánpótlás-edzője, akit a strandkézilabdáról és az aranyérmes csapatról kérdeztünk.

„Európában tíz éve működik a strandkézilabda szervezett formában az EHF égisze alatt, öt éve pedig rendre megrendezik a Klubcsapatok Európa Kupáját. Vannak pontgyűjtő Masters tornák, ahonnan minden ország legjobb eredményt elért csapata vehet részt a döntőn, mint mi most Spanyolországban, Valenciában. Legutóbb két évvel ezelőtt a görögországi Paralián lettünk a legjobb klubcsapat, tavaly címvédőként indulva a hatodik helyet értük el Nagyatádon. Most ismét a dobogó legfelső fokára állhattunk, aminek nagyon örülünk.

Június 7-8-án bonyolították le a döntőt; két négyes csoportban játszottunk 3-3 meccset, majd az elődöntő és a döntő következett. Három spanyol csapattal is összekerültünk a torna során, ami, azt gondolom, emeli az elért eredmény értékét, hiszen mindenki ismeri a hazai pálya előnyének a fogalmát. Büszke vagyok a játékosokra, mert nagyon fegyelmezetten és becsületesen játszottak. Győzelmünkkel egyből a jövő évi legjobb nyolc közé kerültünk, így nyáron nem kell pontszerző tornákon részt vennünk.

Két és fél évig voltam szövetségi edzője a női válogatottnak, aztán egy baráti társaságból verbuválódott férficsapatot hoztunk létre, amellyel most már profi körülmények között tudunk versenyezni, megmérettetni magunkat nyaranta. Nagyon vegyes a csapat összetétele, elsősorban az alacsonyabb osztályból érkeznek játékosok, de vannak légiósaink is. Mindenképpen kell a strandkézilabdához is szakmai előélet, kézilabdatudás, mert az alaptechnika megegyezik a teremkézilabdáéval.

Az EHF-nek van egy olyan pontszámítása, ami alapján minden ország kap egy besorolást az elért kézilabda eredmények tekintetében. Ebbe a számításba a strandkézilabda világversenyek is beleszámítanak, és pontokat hoznak.

A kézilabda-társadalom körében egyre inkább jegyzik a strandkézilabdát, és szép lassan nő a népszerűsége nálunk is. Évről évre több a jelentkező csapat, ami ahhoz képest, hogy nincs tengerpartunk, szép eredménynek számít. Viszont sok jó helyszínünk van, ezért egyre többen jönnek az első osztályból is. Talán ez a mostani győzelem is ráirányítja a figyelmet erre a játékra, így még többen csatlakoznak majd hozzánk.”


2008. június 7-8.
European Beach Tour 2007/2008
Döntő
Valencia, Spanyolország

Férfiak:
1. Axa Beach Stars Budapest BHC (HUN)
2. Alumer Barbate (ESP)
3. Comtrade Leto 2002 (SRB)
4. Grupo Vidal (ESP)
5. Detono Zagreb PMF (CRO)
6. Arsenal De Canelas (POR)
7. Beach Boys Köln (GER)
8. Azuteam (ESP)

Presstige Média
Fotó: V-Man


© 2009 Fehérvári Kézilabda Club - Minden jog fenntartva.
ESEMÉNYEK
2024. július
HKSzeCsPSzoV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
FACEBOOK

Szerencsejáték Zrt.
 
AJÁNLÓ

 

BERICAP