Ifik: Túlsúlyban a pozitívumok 2008.06.19.


Fiataljaink a hatodik helyen végeztek a bajnokságban, és számos nagy skalpot is begyűjtöttek a szezon során. Mihály Attila, a Fehérép Alcoa FKC ifi-edzője idényvégi értékelésben azonban nem az eredményekkel, hanem a jövő szempontjából értékes elemekkel foglalkozott elsősorban.

Hogyan értékeled az ifjúsági csapat 2007/2008-as szezonját?

Ott végeztünk, ahol végeznünk kellett. Mind az ifjúsági bajnokságban, mind az NBI/B-ben mutatott teljesítményünk pontosan tükrözi a jelenlegi tudásunkat és a fejlődésünk irányát. Az őszünk minden szempontból – mindkét fronton – jól sikerült, a tavaszt azonban hullámvölggyel kezdtünk. Ekkor rontottunk a helyezésünkön, de ki tudtunk lábalni a gödörből. A csapat fejlődését jelezte az is, hogy a mélypont után talpra tudott állni. Összességében elégedett vagyok a csapatom egész évi munkájával és hozzáállásával; ugyanakkor szeretném, ha ezeken a területeken és más szakmai szempontokban még tovább fejlődnénk. Ehhez jó alapot jelent, hogy a gyerekek partnerek az általam elképzelt játékfelfogás elsajátításában, és a begyakorolt játékelemeket egyre többször láttam viszont éles helyzetekben.

A csapat összetétele az elmúlt bajnoksághoz képest jelentősen megváltozott. Ezáltal előtérbe kerültek olyan játékosok, akik korábban kevesebb szerephez jutottak vagy újoncnak számítottak az ifjúsági korosztályban. A legnagyobb kihívás számukra az volt, hogy a mérkőzéseken főszerepet tudjanak vállalni, és ezzel együtt képesek legyenek elviselni a felelősséget.


Mennyire sikerült ezeknek a kihívásoknak megfelelniük a gyerekeknek?

Pontosan ebben látom az egyik legnagyobb előrelépést az elmúlt évadban. 46 bajnoki meccs során a keret minden tagjára fontos feladat hárult; nagyrészüknél lényegesen több mint amit az előző években megszokhattak. Ezzel együtt sokat fejlődött a fizikai és mentális állóképességük; ennek ellenére a folyamatos terhelés nyilván a hibákat is rendszeresen felszínre hozta.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy az ifjúsági csapat egy komplex rendszer szerves részét képzi, és ennek megfelelően a klub különböző korosztályos csapatainál folyó szakmai munka csak az edzőkollégák együttműködésével lehet eredményes. Az ifjúsági csapatnál végzett munkámban folyamatos segítséget kaptam kollégáimtól, elsősorban Vura József vezetőedzőtől, Virincsik Anasztáziától, a serdülők edzőjétől és Sugár Tímea kapusedzőtől.


Mi a fő különbség az NBI ifjúsági és az NBI/B felnőtt bajnoksága között?

Az ifjúsági bajnokságban velünk hasonló fizikummal és játékrutinnal rendelkező csapatok ellen mérkőzünk, ezért minden találkozón nagyobb szerepe van a pillanatnyi formának. Ezzel szemben az NBI/B felnőtt mezőnyében rutinban és tömegben egyaránt hátrányból indulunk, és ezt sokszor nem is sikerül leküzdenünk. Éppen ezért minden szoros mérkőzést – akár szereztünk pontot, akár nem – pozitívan értékelem.


A visszatekintés után nézzünk előre: mikor kezditek a felkészülést a 2008/2009-es idényre?

Július 14-én kezdjük az edzésmunkát. Az NBI ifjúsági mellett ezúttal az NBII-es felnőtt bajnokságban fogunk indulni, hogy több játékosom kaphasson lehetőséget tétmérkőzésen. Az ifi keret tagjai közül öten – Trimmel Brigitta, Bízik Boglárka, Fekete Kitti, Kapási Anna és Lelkes Noémi – a felnőtt csapattal kezdik a nyári felkészülést. Remélem, hogy ez a lehetőség nemcsak nekik, hanem a többi utánpótlás-korú játékosunknak is további motivációt jelent.

Presstige Média
Fotó: V-Man


© 2009 Fehérvári Kézilabda Club - Minden jog fenntartva.
ESEMÉNYEK
2024. február
HKSzeCsPSzoV
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3
FACEBOOK

Szerencsejáték Zrt.
 
AJÁNLÓ

 

BERICAP