Öt szép nap egy francia kisvárosban 2008.06.30.


Franciaországban töltött néhány szép napot Emberovics Míra, a Fehérép Alcoa FKC fiatal átlövője, aki nemcsak Compiègne városka nevezetességeivel ismerkedett meg, hanem Párizsba is ellátogatott. Míra az élményei között azt is elárulta, hogy a francia konyha – és azon belül a finom sajtok – a gyengéi…

Hogy telt eddig a nyári szünet? Voltál valahol nyaralni?

Igen, épp pár napja érkeztem haza Franciaországból, ahol egyik nagyon kedves gimnáziumi évfolyamtársamnál voltam vendégségben. Amandával a Kovács Pál Gimnáziumban ismertük meg egymást, nagyon jóban voltunk, és nem akartuk, hogy ez a kapcsolat az iskolaévek végeztével megszakadjon. Mivel idén nyáron egy kicsit több szabadidőt kaptunk, így belefért, hogy meglátogassam külföldön egy régi osztálytársammal együtt. Amanda egyébként jelenleg építészmérnöknek tanul Compiègne városában, Párizstól hetven kilométerre. Ott laktunk nála, az volt a kirándulások kiindulópontja is.

Voltál már több alkalommal is Franciaországban?

Csak egyszer voltam a francia riviérán, Cannes mellett két évvel ezelőtt egy Európa-bajnoki selejtező alkalmával. Akkor azonban egyáltalán nem volt időnk körbenézni.

Most sikerült megcsodálnod a nevezetességeket?

Mivel csak öt napot voltunk kint, így a szűkös idő miatt csak a legismertebb helyekre tudtunk ellátogatni. Amíg Amanda a gyakorlatát töltötte, addig mi nyakunkba vettük a várost. Délelőttönként Compiègne-ben sétálgattunk, amely egy rendkívül hangulatos, szép kis hely. Aztán bementünk Párizsba, ahol összesen két napot töltöttünk. Természetesen megnéztük az Eiffel-tornyot, de felmenni már sajnos nem volt időnk, mert közel másfélórás sort kellett volna kivárnunk. A Moulin Rouge-t pedig este láttuk, az is fantasztikus volt. Na meg az üzletek sokasága a Champs Elysées végeláthatatlan hosszában. Bementünk egy-két elegáns helyre, de csak a szívünket fájdítottuk vele. Szinte hozzájuk sem mertünk érni, olyan drága darabok voltak.

Hogy állsz a francia gasztronómiával?

Egyszerűen imádom. Egyébként is sajtmániás vagyok, az a gyengém, úgyhogy ez maga volt a paradicsom. Be is vásároltunk belőle rendesen. Na meg azok a szenzációs, mindig friss péksütemények, croissant-ok, melyekből a legfinomabbakat ők gyártják.

Tervezed, hogy újra ellátogatsz Franciaországba?

Igen, mindenképpen tervbe van véve, hogy jövőre visszamegyek, mert nagyon kevés volt ez a pár nap. Remélem, összejön.

A szünet hátralévő napjaira mit tervezel?

Valószínű Virággal elmegyünk még párszor a Velencei-tóhoz pihenni, gyrost enni, vagy Siófokon strandolni egyet. Összefüggő nyaralásom már biztos nem lesz. Július 14-én ugyanis megkezdjük az alapozást Fehérváron, így már én is lelkiismeretesen megkezdtem az egyéni edzéseket, hogy szinten maradjak. Nem szeretnék elkényelmesedni. Ugyan még szerettem volna Anyáékkal elmenni Horvátországba, de már biztosan nem jön össze, mivel éppen hogy beesnék az első edzésre, azt meg nem akarom.

Presstige Média
Fotó: V-Man


© 2009 Fehérvári Kézilabda Club - Minden jog fenntartva.
ESEMÉNYEK
2024. március
HKSzeCsPSzoV
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
FACEBOOK

Szerencsejáték Zrt.
 
AJÁNLÓ

 

BERICAP