Fehérorosz vendégek Fehérváron 2008.10.03.


A Fehérép Alcoa FKC a hétvégén két mérkőzéssel megkezdi az idei EHF-kupaszereplését. Mivel a HPC Arkatron Minsk lemondott a pályaválasztói jogáról, mindkét összecsapásra (szombat 18h és vasárnap 17h) a Köfém Sportcsarnokban kerül sor. A fehérváriak fehérorosz ellenfeléről Andrei Vaskevich-et, a minszki Pressball szakíróját kérdeztük.

A magyar kézilabda-barátok körében kevéssé ismert a Fehérép Alcoa FKC hétvégi kupaellenfele. Miként jellemezné az Arkatron Minszket?

"Az Arkatron főleg fiatalokból áll, de néhány rutinosabb játékos is szerepel a csapatban. Az előző szezonban a harmadik helyen végeztek a belorusz bajnokságban. Eddig nem nyertek egyszer sem bajnoki címet vagy kupát, annál inkább jeleskedtek az utánpótlás-nevelésben. Sportiskolával szorosan együttműködve dolgozik a klub, ügyes játékosokat nevelnek ki évről-évre, akiket azonban nem tudnak megtartani, így a tehetségeiket más belorusz csapatok vagy külföldi klubok viszik el."

Kik azok a játékosok, akiket külön a fehérvári szurkoló figyelmében ajánl?

"A keretben szerepel néhány olyan játékos, akiket feltétlenül érdemesnek tartok a magyar kézilabda-szurkolók figyelmére. Tatiana Khlimankova a rutinosabbak közé tartozik, a válogatottunknak is volt átlövője. Véleményem szerint két jó kapusa van az Arkatronnak Anastasya Kalinina és a 1989-es születésű Lillia Burduk személyében. Nagy tehetség az irányító Aksana Pantus, aki ebben a hónapban tölti csak be a tizenkilencedik életévét.

Meg szeretném említeni a csapat edzőjét, Tamara Basejt is, aki már öt éve tölti be a vezetőedzői pozíciót az Arkatonnál. Jó szakembernek tartom, de amint említettem nincs könnyű helyzetben, hiszen a nagyobb klubok elszívják a legjobb játékosait, így évről-évre új csapatot kell építenie."

Most, hogy a fehérorosz válogatott kijutott az Európa-bajnokságra, milyen az országban a kézilabda népszerűsége?

"A Szlovénia elleni sorsdöntő selejtezőn teltház előtt játszott a válogatottunk, és nagy érdeklődés kísérte a szereplésüket. Ez feltétlenül lökést adhat a sportág népszerűségének. A bajnokságban azonban inkább az átlagosan százfős közönség a jellemző. Az elmúlt szezonban a Gorodnichanka Grodno bajnoki és kupasikere is színt vitt a kézilabda-életünkbe, hiszen ezt megelőzően tizenöt éven keresztül a BNTU Minszk nyert minden bajnokságot."


Tatiana Khlimankova (4): 1977-ben született, ez a kilencedik európai kupaidénye. 2003/2004-ben tagja volt az 1.FC Nürnberg Challenge Kupa győztes csapatának; a kupasorozat nyolc meccsén 14 gólt lőtt. 2001/2002-ben a Kometal Skopjéban szerepelt, de idényközben elhagyta a klubot. Ez a második szezonja az Arkatronban; előtte a BNTU-val kétszer belorusz bajnokságot nyert. A Scaligeri Vigasio elleni két mérkőzésen (ennek az EHF-kupasorozatnak az első fordulójában) 10 gólt szerzett.

Aksana Pantus (13): Az Arkatron fiatal irányítója néhány hét híján 19 éves; az idei a harmadik európai kupaszezonja. A Vigasio ellen két meccsen nyolc gólt lőtt.

Alena Karzhakova (8):  A Vigasio elleni második meccsen nyolcszor volt eredményes. Tavaly tagja volt az orosz Dinamo Volvográd EHF-kupagyőztes keretének.

fkc.hu


© 2009 Fehérvári Kézilabda Club - Minden jog fenntartva.
ESEMÉNYEK
2020. október
HKSzeCsPSzoV
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
FACEBOOK

Szerencsejáték Zrt.
 
AJÁNLÓ

 

BERICAP