Odensei tapasztalatok 2010.06.08.


Siti Bea az Alcoa FKC technikai igazgatója és másodedzője Odensében járt a hétvégén, ahol az EHF Versenybizottságának űlésén vett részt, majd jelen volt a Dánia-Norvégia válogatott mérkőzésen és a EB-sorsoláson. Kicsi részletesen beszámolt a szakmai programról, és optimistán kommentálta a magyar válogatott csoportbeosztását…

„Az EHF Versenybizottságának háromnapos programján vettem részt, ami péntek délután kezdődött. A bizottság különböző országokból érkező tagjai a klubcsapatoktól kezdve a válogatottakig képviselik a sportágat. Én mint EHF-tag vettem részt a gyűlésen.

Az első nap sajnos nem konkrétan minket [az FKC-t] érintett, mivel a BL és az egyéb nemzetközi kupaszereplő csapatokról szólt a rendezvény; péntek délután 90%-ban az előbbiről volt szó. Szombaton a női kézilabdát, mint sportágat érintő változások – elsősorban a nők szerepvállalásának növelése a vezetésben – voltak terítéken. Még Dánia, mint nagy kézilabdás nemzet esetében is olimpia aranyakat hozó játékosok az aktív pályafutásuk végeztével gyakorlatilag kilépnek a privát életbe, és semmilyen formában sem szerepelnek már a kézilabdázásban – ezt a tendenciát szeretné megfordítani az EHF.

Az elmúlt évek tapasztalata, hogy a férfi kézilabda nagyon elment mellettünk nézettség, reklámérték és népszerűség szempontjából. Nagyon szeretnék azt elérni, hogy a nők újra ugyanannyira népszerűek legyenek, mint a férfiak. Ehhez próbál az EHF olyan képet kialakítani, amivel a női kézilabda ismét eladható lehet a szponzorok és a nézők számára.

Sok minden szól a női kézilabda mellett: a nők játéka valamivel lassabb, azaz könnyebben követhető a laikusok számára, vagy éppen a sportolónők általában mutatósak, tehát van egy esztétikai élmény is. Vannak előnyeink, de ezt az egészet egy egységes koncepcióba kellene foglalnunk. A férfi BL-ben évek óta azonos kék talajon játszanak – ezt az egységes megjelenést tervezik a nőknél is bevezetni. Az Európa-bajnokságon most egy narancsos árnyalatú vagy akár pink színű új talaj lenne, új labdával, bevonulási ceremóniával. Volt tehát egy ilyen, a külsőségeket érintő rész, ami megbeszélésre került.

Volt szó a versenyrendszer kérdésköréről, arról, hogy a játékosok mennyire vannak leterhelve, vagy például hogy az olimpia évében jó-e pár hónappal később Európa-bajnokságot rendezni. A női szakág térvesztésével kapcsolatban felmerült, hogy jól választjuk-e meg a helyszíneket. Ugyan a VB az IHF szervezése, de a legutóbbi kongó lelátók előtti kínai torna nem volt igazán népszerűséget növelő világesemény. Mondhatni Macedóniát is, ahol szintén alig voltak nézők az EB-n. Ezeket a kérdéseket alaposan át kell gondolni.
 
A játékszabályok változtatásáról is esett szó. A játékidő módosítására javaslatként felmerült a 3x20 és a 4x15 perces lebonyolítási rend is, de az ilyen újító ötletek mindig sok-sok újabb kérdést vetnek fel. Például a három harmados megoldásnál ki kezdhetné az utolsó húsz percet? Térfélcserénél is adódhat olyan, hogy egyik kapu előtt többet játszani valakinek előnyösebb lenne.

Volt olyan ötlet, hogy 2016-ra a női mérkőzéseken kizárólag női játékvezetők legyenek. Összességében inkább csak egy hatalmas ötletgyűjtés volt ez az egész, amire elsősorban azért volt szükség, mert a marketingesek egész világosan, számokkal tudják bizonyítani, hogy a férfi kézilabda jelentősen előttünk jár. Voltak delegáltak, akik bírói oldalról közelítették meg; nagyon sok aspektusból próbálták meg összeszedni a gondolatokat, hogy semmi se maradjon ki.

Három napon keresztül gyakorlatilag csak előadások voltak. Volt játékosok mellett egyéb női sportágak képviselőit is meghallgattuk, így a francia rugby szövetségtől jött egy női szakember, aki elmondta, ők hogyan csinálják. A norvégoktól egy FIFA-tag, azaz focivezető tartott előadást. Mindezek után a gálameccs és a sorsolás igazi kikapcsolódás volt számunkra.“

A sorsolásról…

„Franciaország, Norvégia és Szlovénia mellé kerültünk, ahonnan megítélésem szerint Szlovénia fog kiesni – ha nem, akkor az nagy bajt is jelenthetne… A csoportunk nagyon erős, ugyanakkor keresztágunk nem tűnik rossznak. Szerencsés dolog, hogy szlovének ellen kezdünk december 7-én, így remélhetőleg egy kicsit lefárasztott franciákkal játszunk a második napon. Ha felépülnek a sérültjeink, akkor elég komoly esélyeink vannak. Semmit sem szeretnék elkiabálni, de úgy érzem, jól jöhetünk majd ki ebből a helyzetből!“

fkc.hu


© 2009 Fehérvári Kézilabda Club - Minden jog fenntartva.
ESEMÉNYEK
2020. december
HKSzeCsPSzoV
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
FACEBOOK

Szerencsejáték Zrt.
 
AJÁNLÓ

 

BERICAP