Karácsony a nagyvilágban 2006.12.24.


A Szenteste közeledtével a Cornexi-Alcoa-HSB Holding női kézilabda-csapatának játékosait kérdeztük arról, ahogy miként ünneplik hazájukban a Karácsonyt. Petra Válova, Sladjana Djeric, Adriana Lima, Sonata Vijunaite, valamint Elena Kordyuk és Krisztina Trishchuk meséltek az országukra jellemző szokásokról.

Sonatától, Petrától és Adrianától azt tudtuk meg, hogy a litván, cseh és brazil szokások nem térnek el jelentősen a nálunk elterjedttől. „Nálunk Litvániában a magyarral szinte teljesen megegyezően ünnepeljük a Karácsonyt: 24-én karácsonyfával, családi vacsorával és ajándékozással.” – mondta Sony.

„Csehországban is a legfontosabb ünnep a Karácsony. Este, a fenyőfa alatt várnak ránk a meglepetések, ezután következik a hallevesből és salátából álló ünnepi vacsora, majd az egész család éjféli misére megy. 25-én aztán a bővebb család tagjait látogatjuk meg, és egyfolytában csak eszünk és eszünk.” – tudtuk meg Petrától.

Adri a brazil Karácsonyról mesélt: „Ezekben a napokban Jézus születésére emlékezünk családi körben. A Szentestén karácsonyfát állítunk, megajándékozzuk egymást, majd vacsorára kerül sor. Éjfélkor az utcára megyünk, és jókívánságokkal köszöntjük a szomszédokat. Ekkor számos helyen tűzijáték látható, amit sokan az óceán partjáról néznek végig. Másnap, 25-én az ebéd szintén az ünnep fontos része.”

Lényegesen eltérő az ünnep menete, sőt időpontja is Oroszországban és Szerbiában. Az orosz szokásokat együtt magyarázta Léna és Kriszti: „Nálunk Gyedmaroz és Sznyegurocska, azaz Télapó és unokahúga, Hópelyhecske hozza az ajándékokat december 31-én. Ez nem is igazán Karácsony, mert a vallási tartalmát szinte teljesen elveszítette nálunk az ünnep.”

 „Szerbiában január 6-án tartjuk a Szentestét, és 7-én a Karácsonyt. A Szentestét „badnjak vecser”-nek hívjuk, amit a „badnjak”-ról, egy nagy tölgyfaágról neveztek el. Mi ezzel díszítjük a lakásunkat Karácsonykor. A 2007-es január 6-án egy szép győzelemmel szeretném ünnepelni a Karácsonyt!” – utalt Sly arra, hogy aznap KEK-mérkőzésen fogadja majd a Cornexi a román Valceát.

A Cornexi-Alcoa-HSB Holding valamennyi játékosa és vezetője boldog Karácsonyt kíván a csapat minden szurkolójának és a honlapunk olvasóinak!

cornexikezilabda.hu
Fotó: V-Man


© 2009 Fehérvári Kézilabda Club - Minden jog fenntartva.
ESEMÉNYEK
2024. július
HKSzeCsPSzoV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
FACEBOOK

Szerencsejáték Zrt.
 
AJÁNLÓ

 

BERICAP