Budapesti teadélután I. 2007.06.28.


A bostoni után közel 234 évvel egy annál lényegesen békésebb teadélutánra kapott meghívást a Cornexi két játékosa. Szepesi Zsuzsa, az 1000TEA Teaház tulajdonosa, a lányok egyhónapos pihenőjének utolsó napjaiban látta vendégül Szrnka Hortenziát és a csapat friss igazolását, Lévai Zsófiát. Tartsatok most velük egy izgalmas tea-kalandtúrára!

Szrnka Hortenzia nagy kedvelője a különleges teáknak, sőt évek óta egyre behatóbban tanulmányozza a teázás kultúráját. Ennek tudatában döntött úgy Szepesi Zsuzsa, az 1000TEA Teaház tulajdonosa, hogy vendégül látja a fehérvári kiválóságot egy ötórai teára. Ziához csatlakozott a Cornexi legújabb igazolása, a Makóról érkező tizenhét éves jobbátlövő, Lévai Zsófia is, így ketten kóstolhatták végig a meghitt hangulatú hely ázsiai teakülönlegességeit.

Kirándulás az 1000TEA birodalmába

A Váci utca szívében egy kapualj kovácsoltvas cégére jelzi Magyarország egyik legkülönlegesebb teázóját, amely Japán egyik legnépszerűbb teafajtájáról, a Senchá-ról azaz „1000 teáról” kapta a nevét. Az idelátogató vendégek valódi egzotikus tea-kalandtúrára vállalkoznak, hiszen egy-két óra leforgása alatt – míg élvezik az autentikus hely vendégszeretetét – megismerhetik a világ legnagyobb teatermő vidékeinek legértékesebb és legízletesebb teáit, melyeket a ház szigorúan a lehető legjobb minőségben, frissen kínál. Itt nem csak a közismert zöld- és feketeteák kaphatóak, hanem fehér-, sárga- (oolong), illetve barnateával is megismerkedhetnek az ínyencek. A teaház közel száz fajtája közül a cornexis kézisek is szép számmal kóstoltak.

A lányok stílszerűen párnákon ülve, fa teaasztalkák és halk ázsiai zene mellett kezdték ízlelni először a japán, majd a kínai, végül pedig az indiai fajtákat. Minden csésze mellé kellő információ is járult.


Fehér teától a hibiszkuszosig

Zia érdeklődése és szeretete a teák iránt egy a férjétől kapott ajándék hatására alakult ki. „Pár évvel ezelőtt a páromtól kaptam egy nagyon szép készletet, és akkor kezdtem érdeklődni a teázás iránt. Nagyon szeretem az igazi különlegességeket. Több fajtát is kipróbáltam már, de az 1000TEA-ban rengeteg új élménnyel gazdagodtam.” – mesélte a Cornexi átlövője, aki szakértőhöz illően elevenítette fel a megkóstolt teákat.

„A kóstolás során nagyon ízlett a kínai fehértea, illetve rendkívül érdekes és különleges volt az igazán ritkaságnak számító indiai Darjeeling First Flush, azaz a „tavaszi szüret” tea. Megtudtam, hogy ez a fajta arról híres, hogy Darjeelingben a hideg tél alatt megpihen a teacserje, majd a tavasz első rügyeit és zsenge leveleit leszedik, kvázi első szüretként. Ez tartalmazza a legtöbb és legfrissebb összetevőket a fiatal leveleknek köszönhetően. Nagyon szeretem még a rózsaszirmos teát is, illetve a kóstolás végén olyan valamit ittam itt, amit még soha: egy itteni specialitást, a hideg hibiszkuszos gyömbérteát, ami fűszerese élénkítő hatású. Nagyon tetszett ez a hely, és biztos, hogy gyakran ellátogatunk majd ide az 1000TEA-ba.”


Teatörténetek

Szepesi Zsuzsa a Corvinus Egyetemen tanított vezetés-szervezést, vállalati gazdaságtant és emberi erőforrás menedzsmentet. „Aztán jött az ötlet, hogy eljövök az egyetemről, és akkor azt gondoltam, hogy majd az „igazi” úgyis megtalál.” – tudtuk meg az egészen különleges hangulatú teaház tulajdonosától, aki számos érdekes történettel és úti beszámolókkal szórakoztatta Ziát és Zsófit. Ezek közül néhányat megosztunk a honlap olvasóival is:

Kína számít a tea őshazájának, és ott a legrégebbi és legerősebb a teázási kultúra a mai napig is. Napi két-három litert is megisznak folyadékpótlás végett. Sen-nung kínai császár Kr. e. 2737-ben véletlenül fedezte fel a teát. A császár vizének felforralása közben a szél a közeli teafáról leveleket sodort a vízbe, így az elszíneződött és ízletessé vált.

Minden vidéknek megvan a jellegzetes fajtája, hogy mely fajtákat hol érdemes vásárolni, például Indiából feketeteát, Kínából zöldteát vagy fehérteát, oolongot pedig Tajvanról szerencsés beszerezni. A legjobb teák a legeldugottabb helyeken készülnek, és azokat csakis kézzel művelik. Természetesen ezek a legdrágábbak, mivel – ugyanúgy, mint a boroknál – a minőség meghatározza az árat is.

Az egyik fajtát „ezüst majom tappancsnak” nevezik, mivel a teacserje nagyon magasra is nőhet, amit nehéz szabad kézzel leszüretelni, így több helyen is azt mesélik, hogy buddhista szerzetesek betanítottak majmokat, hogy azok szedjék le a leveleket.

Képek:  1  2  3  4

Presstige Média


© 2009 Fehérvári Kézilabda Club - Minden jog fenntartva.
ESEMÉNYEK
2024. április
HKSzeCsPSzoV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
FACEBOOK

Szerencsejáték Zrt.
 
AJÁNLÓ

 

BERICAP